Se’ns en va la vista

La trastienda” (1975) és una pel·lícula dirigida per Jorge Grau que no ha passat a la història del cinema espanyol pel seu argument ni per la seva resolució tècnica, sinó per ser el primer film comercial de la Transició Espanyola que inclou imatges d’un nu integral. El felpudo de la Cantudo dóna lloc a l’inici d’allò que es coneix com el destape i ens recorda el fenomen del nipple slip, aquell contratemps en què un personatge públic (normalment una dona) mostra accidentalment un pit davant d’una audiència.

El nipple slip suposa un moment breu de màxima intensitat, un contratemps que dóna lloc a dos esdeveniments encadenats. D’una banda, aquest accident mínim i desafortunat produeix una desviació total de l’atenció de l’espectador, de l’acció principal a l’incident inesperat; d’altra banda, aquest incident es converteix en centre d’un nou relat, d’una nova trama creada a partir de la visió fugaç i captivadora del detall fortuït. El desplaçament radical del missatge produït per aquest desajust accidental funciona com a eix discursiu de la proposta expositiva de Gabriel Pericàs(Palma, 1988) a l’Espai 13 de la Fundació Miró que es podrà visitar fins al proper 10 de febrer.

L’Espai 13 es defineix com a laboratori d’investigació i experimentació on tenen cabuda propostes innovadores i arriscades d’artistes emergents. Les exposicions que acull aquest espai s’articulen sempre en cicles concebuts per comissaris independents convidats a presentar plantejaments expositius alternatius. The Nipple Slip Speech Performance forma part del cicle expositiu Perplexitat, comissariat perDavid Armengol, que inclou també propostes de Jordi MitjàJulia Montilla,Arrieta/Vázquez i Samuel Labadie. Perplexitat pren com a punt de partida l’actitud de l’espectador davant d’allò que no acaba d’entendre i la reflexió posterior que el porta a explorar els límits de la seva comprensió, movent-se entre l’escepticisme i la creença.

L’exposició de Gabriel Pericàs s’articula a partir dels mecanismes de desplaçament d’allò que és aparentment secundari cap a un primer pla i de les estratègies narratives per a construir un discurs versemblant amb fets aïllats que poden ser certs o no. Set peces ben dispars examinen la nostra relació intuïtiva entre allò que és primordial i allò que és accessori i constitueixen set exercicis de subversió de la lògica que defineix aquesta relació resolts de diferents maneres: un nipple slip dilatat fins a adquirir una estructura narrativa pròpia, una animació que reprodueix una distracció en loop, la imatge d’un pubis ampliat fins a l’abstracció, una col·lecció de fotografies de falques de porta realitzades per l’artista al llarg del darrer any o unes falques en forma de peu femení.

The Nipple Slip Speech Performance proposa un recorregut fragmentat i no lineal format per un conjunt de peces que, sota una aparença de simplicitat, amaguen un teixit hipertextual molt tupit. Cadascuna funciona de manera independent dins de la seva teranyina de referents, apropiacions i adaptacions d’històries pescades dels llocs més diversos, però juntes formen un relat ambigu que genera la sospita de que hi ha moltes més capes de les que un sembla haver descobert, de que allò que és secundari pot convertir-se de sobte en informació de primer rang i de que hi ha més per comprendre del que un ha pogut pensar en un principi.

El catàleg de l’exposició serà presentat el proper dijous 24 de gener de 2013, a les 19.30h a l’Espai 13. En aquest acte hi participarà també Gabriel Pericàs, amb unaperformance en la qual detalls biogràfics, anècdotes i el propi procés creatiu s’entreteixeixen per a donar forma a una conferència que probablement serà un altre exercici narratiu més que no pas el desvetllament del detall inconegut que dóna resposta als dubtes i preguntes que hagi pogut generar qualsevol de les peces presents a l’exposició.

http://www.avivaveu.com/bloc/se-ns-en-va-la-vista

Anuncios

Acerca de glory

Cul inquiet, historiadora de l'art, melòmana, viatgera, glorypedia.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: